Ryuji Nakamura and Associates

 

 



 

Changeable and unchangeable things

This is the interior design of the eyewear shop constructed at the first floor of the nine-storied steel frame structure building newly built along the street “Teramachi-dori” in Kyoto. Two reinforced concrete structure one-story buildign as if there had been there for a long time are built, and the inside and outside spaces created by them are used as the shop. Two same elevations of the one-story buildings can be seen side by side from the street, and one of them is short and the other one is long in the depth direction. Glasses are displayed in the one-story buildings and reception, optometry, processing, waiting and so are at the outside of them. The exhibition stand for glasses is like a large white mass and slight recesses are made on the top so that glasses lined up orderly. On the outer wall of the one-story buildings various pictures by Hideyuki Yamano is drawn like a street graffiti to imply outdoors. In general, interiors of shops are sure to be renewed to an entirely new design every 3 to 5 years, but traditional town houses "Machiya" in Kyoto are renovated repeatedly while taking advantage of the structure, texture and spatial ability, and they are used for a long time. Although this place is in the newly built building, I tried to make the shop that would be used like Machiya by adding something unchangeable that is textureable and powerful like Machiya’s pillar or beam that can not be born in a new building. Since the one-story concrete buildings added can not be broken easily, they keep to stay even when renewed. The part that can not be changed is an obstacle to change, but it also serves as a driving force to produce clues and creativity. For example, the creativity is evoked such as we think what will happen if glasses are exhibited on the outer walls of the one-story concrete buildings and other functions are put inside them when the next renewal. This shop will keep to express the future by things born in conflict between changeable and unchangeable things while repeating the renewal as the city of Kyoto has done so.

Title  JINS Kyoto Teramachidori
Completion  20 August 2016
Use  Eyewear shop
Site  Daini-teramachi-rokkaku building 1F, 406-4, Sakuranocho, Teramachidori-Sanjo-Sagaru, Nakagyo-ku, Kyoto-shi, Kyoto, Japan
Area  158.26m2
Structure  Reinforced concrete structure
Client  JINS
Design  Ryuji Nakamura and Associates
Structural design  Eiji Mitsuda Structural Consultants
Mechanical design  Yu Architect's office
Graphic design  TAKAIYAMA
Construction  SPACE
Photography  Daici Ano, Ryuji Nakamura

 

変わるものと変わらないもの

京都の寺町通沿に新築される鉄骨9階建の建物の1階に入る眼鏡店の内装である。ずっと前からそこに在ったかのようにコンクリートの平屋を2棟建て、それによって生まれる内外の空間を利用しお店にしている。通りから2つの平屋の同じ立面が並んで見え、一方は奥行が浅く、一方は深い。平屋の中に眼鏡が展示され、その外側に、受付、検眼、加工、待合等がある。メガネを展示する台は、大きな白い塊としてあり、メガネが上向きに整然と並ぶように、わずかな凹みが設けられている。平屋の外壁には、山野英之による絵がストリートグラフィティように描かれ、そこが屋外であることが暗示されている。一般的にお店の内装は、3〜5年おきにまったく新しいデザインにリニューアルされてしまうが、京都の古い町屋は、その構造、質感、空間性を活かしながら改装を繰り返し長く使われている。今回の場所は、新築のビル内であるが、新築では生まれない町屋の柱や梁のように質感があり力強く変更しがたい何かを放り込むことで、町屋のような使われ方がされていくお店がつくれないかと考えた。放り込まれたコンクリートの平屋は、簡単には壊せないので、リニューアルの際も生かされながらそこに在り続ける。変えられない部分は、変化への足枷でもあるが、手掛かりや創造力を生み出す原動力にもなる。例えば、次のリニューアル時には、平屋の外壁を使って眼鏡を展示し、内側にその他の機能を入れたらどうなるだろうかといったような創造力を喚起する。このお店は、京都の街と同じ様にリニューアルを繰返しながら、変わるものと変わらないもののせめぎ合いの中で生まれてくるものによって未来を表現し続けていく。

名称 ジンズ京都寺町通
完成 2016年8月20日
用途 アイウェア・ショップ
場所 京都府京都市中京区寺町通三条下ル桜之町406-4第二寺町六角ビル1階
面積 158.26m2
構造 鉄筋コンクリート造
施主 ジンズ
設計 中村竜治建築設計事務所
構造設計 満田衛資構造計画研究所
設備設計 雄設計事務所
グラフィック 高い山
施工 スペース
撮影 阿野太一、中村竜治

 
Ryuji Nakamura and Associates