Ryuji Nakamura and Associates

 

 



 

Copse

This is the renovation of the citizen lobby of Kobe city office. It has functions such as waiting, easy meeting, eating and drinking space of the adjacent cafe. In spite of small scale renovation, the design competition was held by Kobe city, and a flexible and simple space promoting creativity and exchanges suitable for “The Design City Kobe” was requested. So, I proposed the concept not to change the interior and to change only furnitures. It is the proposal that the furnitures make not only the function but also the space and the scenery. I thought to make a mechanism constantly blowing a new wind in the place that tends to stagnate by daring to overlay soft and inhomogeneous landscape like a copse of Rokko mountain or tree leaves drifting on a surface of water on the hard and homogeneous lobby space. The 45 wooden plates of different shape and size are lined up at the same height. And they can be used for both benches and tables depending on the circumstances of a person usig them. Due to the shape without corners like the middle between the square and the ellipse, there are no directionality and various arrangements are possible, the placement and usage are changing every day every moment. Eleven kinds of local thinned timber mainly from Rokko mountain are used on the top plate of bench(=table). In addition, the name of the tree species is stamped in the edge of the top plate to feel the furniture while connecting the texture and the name of the tree pecies.

Title  The citizen lobby of Kobe city hall
Completion  29 September 2017
Use  Waiting, meeting, eating and drinking space
Site  Kobe city Hall 1F, 6-5-1, Kano-Cho, Chuo-Ku, Kobe, Japan
Floor area  340m2
Furniture size  W400mm〜2400mm, D400mm〜1200mm, H440mm
Material  Local tree (Ginkgo, Magnolia, Oak ,Cork oak, Castanopsis, Cherry, Camphor tree, Nettle tree, Fir, Cypress, Cedar), Steel
Client  Kobe city
Design  Ryuji Nakamura Architects
Construction  MURAYAMA, artworks, SHARE WOODS
Photography  Daici Ano, Ryuji Nakamura, Takeshi Hashimoto, Shodai Takami, Ryuji Fujimura

 

雑木林

神戸市役所の市民ロビーの改装である。待合や簡単な打合せ、隣接するカフェの飲食スペースなどの機能を持つ。小規模な改装ながらプロポーザルコンペが行われ、デザイン都市・神戸にふさわしい創造性や交流を促進するフレキシブルでシンプルな空間が求められた。そこで、内装は変えず、家具のみを変える提案をした。機能はもちろん、空間や風景を家具でつくるという提案である。硬質で均質なロビー空間に、六甲山の雑木林の様な、或いは、その木の葉が浮いて漂っている様な柔らかく不均質な風景をあえて重ね、停滞しがちな場所に常に新しい風を吹き込むような仕掛けをつくろうと考えた。形や大きさの異なる45枚の木製の板が同じ高さで並び、使う人の状況によってベンチにもテーブルにもなる。四角と楕円の中間のような角の無い形により、方向性が無く 様々な配置が可能で、配置も使い方も日々刻々と変化していく。ベンチ(テーブル)の天板には六甲山材を中心に地元の間伐材が11種類使われている。また、天板の小口に樹種名を焼印し、木の質感と樹種名を結びつけて感じられるようになっている。

名称 神戸市役所1号館1階市民ロビー
竣工 2017年9月29日
用途 待合、喫茶
場所 兵庫県神戸市中央区加納町6-5-1神戸市役所1号館1階市民ロビー
面積 340m2
家具寸法 W400mm〜2400mm、D400mm〜1200mm、H440
素材 地元産天然木無垢材(銀杏、朴、楢、棈、椎、桜、楠、榎、樅、檜、杉)、スチール角パイプ
施主 神戸市
設計 中村竜治建築設計事務所
製作 ムラヤマ、アートワークス、シェアウッズ
撮影 阿野太一、中村竜治、橋本健史、高見将大、藤村龍至

 
Ryuji Nakamura and Associates